Alphabetical And Miscellaneous Series Reasoning With Explanations

Read the following questions of Alphabetical miscellaneous Series carefully and answer the questions given below.


Q1. If CUP = 40, then KITE = ?
A.20
B.10
C.30
D.45

Correct Answer: Option (D)
Answer Explanation:
As, C + U + P = 3 + 21 + 16 = 40
Similarly, K + I + T + E = 11 + 9 + 20 + 5 = 45

Q2. What is the number place of G from right side?
A.19
B.20
C.21
D.22

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:
Let, 27 – G = 27 – 7 = 20
numline

Q3. If BAG = 71, then VICE = ?
A.67
B.68
C.69
D.70

Correct Answer: Option (C)
Answer Explanation:
As, B = 27 – 2 = 25
A = 27 – 1 = 26
G = 27 – 7 = 20
So, BAG = 25 + 26 + 20 = 71
Then, V = 27 – 22 = 5
I = 27 – 9 = 18
C = 27 – 3 = 24
E = 27 – 5 = 22
So, VICE = 5 + 18 + 24 + 22 = 69
Using backward letter positions
numline

Q4. In certain code, LAKE is written as OZPV. How will BACK be in that same code?
A.ZYXP
B.ZYPX
C.YZXP
D.YZPX

Correct Answer: Option (C)
Answer Explanation:
L + O = 12 + 15 = 27
A + Z = 1 + 26 = 27
K + P = 11 + 16 = 27
E + V = 5 + 22 = 27
Similarly,
B + Y = 2 + 25 = 27
A + Z = 1 + 26 = 27
C + X = 3 + 24 = 27
K + P = 11 + 16 = 27
numline

Q5. In a certain code language PICTURE is written as QHDSVQF. How would BROWSER be written in that same code language?
A.CQVVTDS
B.CQPVTDS
C.CQPUTDS
D.CQVPPDS

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:
P + 1 = Q
I – 1 = H
C + 1 = D
T – 1 = S
U + 1 = V
R – 1 = Q
E + 1 = F
Similarly,
B + 1 = C
R – 1 = Q
O + 1 = P
W – 1 = V
S + 1 = T
E – 1 = D
R + 1 = S

Q6. In a certain code language, ITNIETAM is code for INTIMATE, then which of the following words has the code for TREVNIETARBI?
A.INVRETIBRATE
B.INVRETIBRAET
C.INRVETIBRATE
D.INVERTIBRATE

Correct Answer: Option (D)
Answer Explanation:
the letters of the first half and the next half of the code are separately reversed to obtain the word. thus, we have
I = I
T = N
N = T
I = I
E = M
T = A
A = T
M = E
Similarly,
T = I
R = N
E = V
V = E
N = R
I = T
E = I
T = B
A = R
R = A
B = T
I = E

Q7. In certain code language, STARK is written as LBFMG and MOBILE is written as TNRSPJ. How will BLAME be written in that same code language?
A.TSFRJ
B.RPFTJ
C.NJFTP
D.TSFGJ

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:
using direct coding method,
S = L
T = B
A = F
R = M
K = G
AND
M = T
O = N
B = R
I = S
L = P
E = J
Similarly, from the direct codes,
B = R
L = P
A = F
M = T
E = J

Q8. In a certain coding system, SHEEP is written as GAXXR and BLEAT as HPXTN. How can SLATE be written in that same coding system?
A.GPTNX
B.GPTXN
C.GPXNT
D.PTGXN

Correct Answer: Option (A)
Answer Explanation:
In both the words SHEEP and BLEAT, the letter E is common and code for E is substituted X. Hence, using direct letter coding method, we have
S = G and B = H
H = A and L = P
E = X and E = X
P = R and T = N
Similarly, using the direct codes
S = G
L = P
A = T
T = N
E = X

Q9. If WORK is coded as 4-12-9-16, then how will you code WOMAN?
A.4-12-14-26-13
B.4-26-14-13-12
C.23-12-26-14-13
D.23-15-13-17-14

Correct Answer: Option ()
Answer Explanation:
we have,
W = 4 Hence W = 4
O = 12 and O = 12
R = 9 and M = 14
K = 16 and A = 26, and N = 13
Here, each letter is coded by the numerical obtained by subtracting its position value in English alphabetical order, from 27, i.e. W, O, M, A, N are at 23rd, 15th, 13th, 1st, and 14th position in alphabetical order. So their codes are (27 – 23), (27 -15), (27 – 13), (27 – 1), (27 -14), i.e. 4, 12, 14, 26, 13, respectively i.e. their backward order position.

Q10. In certain code language, ‘it pit sit’ means ‘I am boy’, ‘it nit sit’ means ‘I am girl’ which of the following means girl?
A.it
B.pit
C.nit
D.sit

Correct Answer: Option (C)
Answer Explanation:
We have,
it pit sit = I am boy
it nit sit = I am girl
Here, ‘it and sit’ is common in both the messages and ‘I’ and ‘am’ is common is both codes. Hence, code for girl will be ‘nit’.




Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

6 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.