Ancient Indian History MCQs Updated 2018

Ancient Indian History

 

The Ancient Indian History, as you all aspirants know that it is an important area from which some Ancient Indian History Questions are regularly given in UPSC prelims and mains, SSC, TET and many other competitive exams. Indian ancient History is a very vast subject, and it is important to prioritize certain areas for all competitive exams.

Q1. A seal depicting, Mother Goddess with plant growing from the womb has been found from
A. Harappa
B. Kalibangan
C. Daimabad
D. Mohenjodaro

Correct Answer: A. Harappa

Q2. Which of the following was conspicuous by its absence in the terracottas of Indus Civilization?
A. Sheep
B. Buffalo
C. Cow
D. Pig

Correct Answer: B. Buffalo

Q3. Indus Valley Civilization is called Harappan Civilization because
A. Harappa was six times larger than Mohenjodaro
B. Harappa has more features
C. Harappa was excavated first
D. Indus Valley Civilization was believed to be early Vedic Civilization; hence it is named after Mythological World Harappa

Correct Answer: C. Harappa was excavated first

Q4. The world’s first tidal pact has been observed from which Indus site?
A. Alladinho
B. Sutkagendor
C. Dholavira
D. Lothal

Correct Answer: D. Lothal

Q5. Cylindrical seals of Mesopotamia has been recovered from which two Harappan sites?
A. Lothal and Kalibangan
B. Lothal and Rangpur
C. Mohenjodaro and Kalibangan
D. Ropar and Rojdi

Correct Answer: C. Mohenjodaro and Kalibangan




Q6. Which of the following statements about burial practices of Harappa is incorrect?
A. Surkotada – Pot Burial
B. Cementary – Harappa
C. Lothal – Double Burial
D. Kalibangan – Fractional Burial

Correct Answer: D. Kalibangan – Fractional Burial

Q7. Which one of the following sites of the Indus Valley Civilization had an ancient dockyard?
A. Kalibangan
B. Lothal
C. Rangpur
D. Harappa

Correct Answer: B. Lothal

Q8. Traces of rice cultivation have been found at which of the following Harappan Sites?
A. Lothal and Rangpur
B. Kalibangan and Ropar
C. Alamgirpur and Harappa
D. All Harappan Sites

Correct Answer: A. Lothal and Rangpur

Q9. The worship of fire in Harappan Civilization is proved by the discovery of fire altars at
A. Surkotda and Rangpur
B. Rangpur and Alamgirpur
C. Lothal and Kalibangan
D. Chanhudaro, Kayatha, Prabhas and Daimabad

Correct Answer: C. Lothal and Kalibangan




Q10. A Harappan site being surrounded by flood barriers in order to protect it with the aid of UNESCO funds is
A. Mohenjodaro
B. Dholavira
C. Lothal
D. Rakhigarhi

Correct Answer: A. Mohenjodaro


Although all the questions of Ancient Indian History are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

15 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.