Arts and Culture : Best for any competition exam in India

Arts and Culture


Arts-and-Culture
Q1. Who amongst the following has directed the film ‘Little Budhha’?
A. Mani Kaul
B. Richard Attenburrough
C. Bernardo Bertolucci
D. Durosowa

Correct Answer: Option (C)

Q2. A famous musician associated with Tabla is
A. Ali Akbar Khan
B. Vilayat Khan
C. Bismillah Khan
D. Ahmad Jan Thirkuwa

Correct Answer: Option (D)

Q3. The fountain head of all inspiration in regard to Kathakali is
A. Raja Ravi Verma
B. V Chinna Satyam
C. Poet Vallathol
D. Swathi Tirunal

Correct Answer: Option (C)

Q4. The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is
A. Ghazal
B. Dhrupad
C. Thumri
D. None of the above

Correct Answer: Option (B)

Q5. The film star who has acted in maximum number of films is
A. Shivaji Ganeshan
B. Manorama
C. Ashok kumar
D. Prem Nazir

Correct Answer: Option (B)




Q6. Indi n classical dance has been popularised abroad by
A. Hema Malini
B. Gopi Krishna
C. Uday Shankar
D. Yamini Krishnamurthy

Correct Answer: Option (C)

Q7. The famous folk dance prevalent in Rajasthan is called
A. Ghumar
B. Gidda
C. Kathak
D. Garba

Correct Answer: Option (A)

Q8. India’s first talkie film produced in 1931
A. Shakuntala
B. Alamara
C. Indra Sabha
D. Neel Kamal

Correct Answer: Option (B)

Q9. Which among the following is the first feature film produced in India by Dada Saheb Phalke?
A. AlamAra
B. Raja Harishchandra
C. Shakuntala
D. None of these

Correct Answer: Option (B)

Q10. Raga Kameshwari was composed by
A. Ustad Amjad Ali Khan
B. Uday Shankar
C. Pandit Ravi Shankar
D. None of these

Correct Answer: Option (C)



Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

1 Comment

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.