Arunachal Pradesh GK Questions [MCQs] – 2018

Arunachal Pradesh GK Questions

General awareness is one of the most important topic for any public sector exam these days. Our Arunachal Pradesh GK Questions [MCQs] section is very useful for written test as well as interview for any exam in Arunachal Pradesh. Here you are given some most significant Arunachal Pradesh GK Questions [MCQs] and answers for competitive exams aspirants.

arunachal pradesh gk Questions mcqs
Image Source: Mapmyindia

State Quick facts:

Arunachal Pradesh is a Northeastern​ state in india and it was Established on 20 Feb 1987 by separating from Assam. Itanagar is capitals of Arunachal Pradesh. The state with divied into 20 Districts. Threre are two Lok Sabha and one Rajya Sabha seates. According 2011 census, 1,382,611 with 66.95% Literacy. Arunachal Pradesh Official language is English and Hindi. There are top 5 national parks in like Namdapha National Park, Mouling National Park, Kane Wildlife Sanctuary, Mehao Wildlife Sanctuary, Daying Erring Memorial Wildlife Sanctuary.

Arunachal Pradesh

Capital &
Major Cities

– Itanagar
– Tawang, Bhismaknagar, Malinithan, Bomdila, Basar, Akshiganga, Ziro

Date of
Formation

– In 1826, the British exercised their control in Assam after the treaty of Yandaboo concluded on 24th February 1826.

– Before 1962, the state was known as Northeast Frontier Agency & was constitutionally a part of Assam.

– In 1972, Arunachal Pradesh was constituted as a union territory.

– In 1987, it became the 24th state of the Indian Union.

Districts20
Languages

– English (Official Language)

– Nishi, Dafia, Miji, Mishmi, Monpa, Memba, Khamba, Galo, Nyishi, Tagin,
Apatani, Tangsha, Nocte,Wancho,Olo, Tutsa, Tai Khamti(Shan) and Singpho,
Sherdukpen, Adi Gallong, Tagin, etc. – More than 30 languages in practice!
Highest number of regional languages in the Indian subcontinent.

Known as/for

– Land of Sunrise (India)
– Orchid State of India
– Paradise of the Botanists
– Largest among the Northeast Indian states
– Lowest population density in India
– 2nd largest decadal population growth rate of 25.9% (First – Meghalaya)

Physical
Characteristics
– Most of Arunachal Pradesh’s terrain consists of deep valleys flanked by highland plateaus and ridges that rise to the peaks of the Great Himalayas.
– Farthest south is a series of foothills
– Farther north, along the Tibetan border, lie the main ranges of the Great Himalayas
– The rivers Kameng, Subansiri, Siang, Lohit and Tirap have divided the plains into valleys.
Natural
Vegetation
Tropical rainforest (2/3), tropical evergreens, subtropical pines, subtropical mixed broad-leaved and pine forests
Major Rivers– The Brahmaputra river originates from Mansarovar Lake, Tibet.

– The Dibang (Sikang) originates near Keya pass on the Indo-Chinese border
in the Dibang Valley, Arunachal Pradesh

– The Lohit River (the river of blood) rises in eastern Tibet, in the Zayal Chu range

Major
Regional festivals
Losar, Mopin, and Solung
Major art formsTanghka Painting consisting of a picture panel painted or embroidered
on silk appliqué or cotton usually depicting a Buddhist scene or Mandala or deity
Music – Ja- Jin-Ja, Baryi, Nyioga Dance – Idu Mishmi, Wancho, Ponung, Khampti, Buiya and Nuiya, Aji Lamu
IndustryRice and vegetable-oil milling, fruit processing, manufacture of forest-based products and steel fabrication, sericulture
MineralsPetroleum, coal, copper ore, gold & pyrites, limestone and marble, dolomite, quartzite, graphite
AgricultureRice, corn (maize), millet, buckwheat, Oilseeds, potatoes, ginger, sugarcane, and vegetables
Geographical IndicationsArunachal Wakro orange
State AnimalGayal (mithun)
State BirdGreat hornbill
State flowerLay’s slipper orchid
State treeHollong
Important
Historical sites
Mallini, Bismaknagar in the Dibang valley, Malinithan, Thembang Fortified Village, Golden Pagoda, Bisra Munda
World Heritage
Sites
– Namdapha National Park – This is the largest protected area in the
Eastern Himalaya biodiversity hotspot- Apatani Cultural Landscape – The Apatanis
the tribe inhabiting Ziro valley are known for their effective traditional village
council called bulyañ, which supervises, guides and have legal oversight over
the activities of individuals that affect the community as a whole.
Ramsar sites
Biodiversity
hotspots
Indo-Burma
Bird sanctuaries
National parksNamdapha National Park, Mouling National Park
Biosphere reserveDehang-Dibang
Wildlife
Sanctuaries

– D’Ering Memorial (Lali) WLS
– Dibang WLS
– Eagle Nest WLS
– Itanagar WLS- Kamlang WLS
– Kane WLS
– Mehao WLS
– Pakhui/ Pakke WLS
– Sessa Orchid WLS
– Tale Valley WLS
– Yordi-Rabe Supse WLS

Tiger reserveNamdapha, Pakke, Kamlang Tiger Reserve

Q1. Which is the Arunachal Pradesh state Animal ?
(a) Wild buffalo
(b) Snow leopard
(c) Gayal (Mithun)
(d) None of These

Correct Ans: (c) Gayal(Mithun)
Image Source: Wikipedia

Q2. Which is the Arunachal Pradesh state Bird ?
(a) Black necked crane
(b) Black crested bulbul
(c) Great hornbill
(d) None of These

Correct Ans: (c) Great hornbill
Arunachal Pradesh GK Questions MCQsImage Source: Wikipedia

Q3. Which is the Arunachal Pradesh state Flower ?
(a) Marigold
(b) Fox Tail orchid
(c) Rhododendron
(d) None of These

Correct Ans: (b) Fox Tail Orchid
Fox tail orchidImage Source: Wikipedia

Q4. Which is the Arunachal Pradesh state Tree?
(a) Mango
(b) Hollong
(c) Peepal
(d) None of These

Correct Ans: (b) Hollong
Arunachal Pradesh GK Questions MCQsImage Source: Wikipedia

Q5. Arunachal Pradesh was established in the year____.
(A) 1985
(B) 1987
(C) 1989
(D) 1992

Correct Answer: (B) 1987
Answer Explanation: Arunachal Pradesh was formerly known as the North East Frontier Agency (from the British colonial era), the area was part of Assam until it was made the Indian union territory of Arunachal Pradesh in 1972, and in 1987 it became an Indian state.






Arunachal Pradesh GK Questions

Q6. Who was the first Chief Minister of Arunachal Pradesh
(A) Gegong Apang
(B) Prem Khandu Thungan
(C) Mukut Mithi
(D) Dorjee Khandu

Correct Answer: (B) Prem Khandu Thungan

Q7. Arunachal Pradesh was also known as___.
(A) NEFA
(B) NESA
(C) NEFF
(D) None of the above

Correct Answer: (A) NEFA (North East Frontier Agency)
Answer Explanation: The North-East Frontier Agency (NEFA) was one of the political divisions in British India and later the Republic of India until 1972, when it became the state of Arunachal Pradesh. Its administrative headquarters was Shillong (until 1974), after then it was transferred to Itanagar.

Q8. Which one country did not share its border with Arunachal Pradesh
(A) China
(B) Bhutan
(C) Myanmar
(D) Nepal

Correct Answer: (D) Nepal
Answer Explanation: Arunachal Pradesh borders the states of Assam and Nagaland to the south and shares international borders with Bhutan in the west, Myanmar in the east and is separated from China in the north by the disputed McMahon Line.

Q9. In Arunachal Pradesh, the river Brahmaputra is known by the name
(A) Kameng
(B) Subansiri
(C) Siang
(D) Tirap

Correct Answer: (C) Siang

Q10. Which place Arunachal Pradesh ranks by its area in India?
(a) 25th
(b) 18th
(c) 15th
(d) None of These

Correct Answer: (c)15th


All the questions of Arunachal Pradesh GK Questions are verified by experts. In case, if you detect any error in this page then please inform us. We will update it as soon as possible.

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Answer Source: Click here

Answer Source: Click here

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.