Chhattisgarh GK MCQs For CGPSC Like Exams

Chhattisgarh GK MCQs: General awareness is one of the most important topic for any public sector exam these days. Our Chhattisgarh GK MCQs section is very useful for written test as well as interview for any exam in Chhattisgarh. Here you are given some most significant Chhattisgarh GK question and answers for competitive exams aspirants.

Chattisgarh GK MCQs

State Quick Facts:

Chhattisgarh is a state in central India mainly known for its temples and waterfalls. Capital of Chhattisgarh is Raipur. The town of Sirpur on the Mahanadi River is home to the red-brick Lakshmana (Laxman) Temple, which is decorated with carvings from Indian mythology. The huge Chitrakoot Falls lie to the northwest of the state. State was formed on year 2000.

Chhattisgarh GK MCQs

 

Q1. Which of the following is the Chhattisgarh state Animal?
(a) Wild water buffalo
(b) Snow leopard
(c) Gaur (Mithun)
(d) None of These

Correct Ans: (a) Wild water buffalo
chhattisgarh gk mcqs state animalImage Source: Google

Q2. Which of the following is the Chhattisgarh state Bird?
(a) Black necked crane
(b) Black crested bulbul
(c) House Sparrow
(d) Common hill myna

Correct Ans: (d) Common hill myna
Image Source: Google

Q3. Which of the following is the Chhattisgarh state Flower?
(a) Marigold
(b) Kachnar
(c) Rhododendron
(d) Kopu phool (rhynchostylis gigantea)

Correct Ans: (d) Kopu phool
chhattisgarh gk mcqs state flower Rhynchostylis giganteaImage Source: Google

Q4. Which of the following is the Chhattisgarh state Tree?
(a) Mango
(b) Hollong
(c) peeps tree
(d) Sal tree

Correct Ans: (d) Sal tree
chhattisgarh gk mcqs state sal treeImage Source: Google

Q5. The capital of Chhattisgarh is___.
[a] Bilaspur
[b] Raipur
[c] Jagdalpur
[d] Durg

Correct Ans: [b] Raipur






Q6. How many tehsils are there in Chhattisgarh state?
[a] 16
[b] 48
[c] 149
[d] 100

Correct Ans: [c] 149

Q7. How many universities are there in Chhattisgarh?
[a] 2
[b] 3
[c] 7
[d] 5

Correct Ans: [c] 7

Q8. The Sex-Ratio (census 2001) in Chhattisgarh state is
[a] 952
[b] 962
[c] 898
[d] 992

Correct Ans: [c] 898

Q9. The Rate of population increase (1991-2001) in Chhattisgarh was?
[a] 16.21
[b] 17.06
[c] 18.06
[d] 22.26

Correct Ans: [c] 18.06

Q10. The average height of the Dandakaranya region is
[a] 200 metre
[b] 400 metre
[c] 800 metre
[d] 900 metre

Correct Ans: [c] 800 metre

You are reading: Chhattisgarh GK MCQs
May also like: GFC GK Section


Although all the questions of Chhattisgarh GK MCQs are verified by experts, in case if you detect any error in Chhattisgarh GK MCQs then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

3 Comments

    1. You should point out the errors if you have any in our mcq section. Just click on report error and show the question nos that have errors. Hope you will understand. We are here to help people not to make havoc.

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.