Child Development and Pedagogy MCQs With Answers for CTET 2018

Child Development and Pedagogy is the most important subject for CTET 2018 exam. Here are some Child Development and Pedagogy MCQs With Answers specially made for Central Teacher Eligibility Test 2018. Try to solve it within the prescribed time limit.

Child Development and Pedagogy

Q1: In the context of education, socialization means
(a) creating one’s own social norms
(b) respecting elders in society
(c) adapting and adjusting to social environment
(d) always following social norms

Correct Answer: (c) adapting and adjusting to social environment

Q2: A school gives preference to girls while preparing students for a State level solo-song
competition. This reflects
(a) Global trends
(b) Pragmatic approach
(c) Progressive thinking
(d) Gender bias

Correct Answer: (d) Gender bias

Q3: Vygotsky emphasized the significance of the role played by which of the following factors
in the learning of children ?
(a) Hereditary
(b) Moral
(c) Physical
(d) Social

Correct Answer: (d) Social

Q4: A teacher makes use of a variety of tasks to cater to the different learning styles of her learners.
She is influenced by
(a) Kohlberg’s moral development theory
(b) Gardner’s multiple intelligence theory
(c) Vygotsky’s socio-cultural theory
(d) Piaget’s cognitive development theory

Correct Answer: (b) Gardner’s multiple intelligence theory

Q5: A teacher never gives answers to questions herself. She encourages her students to suggest
answers, have group discussions and adopt collaborative learning. This approach is based on the
principle of
(a) proper organization of instructional material
(b) setting a good example and being a role-model
(c) readiness to learn
(d) active participation

Correct Answer: (d) active participation






Q6: Which of the following is a teacher-related factor affecting learning?
(a) Proper seating arrangement
(b) Availability of teaching -learning resources
(c) Nature of the content or learning experiences
(d) Mastery over the subject-matter

Correct Answer: (d) Mastery over the subject-matter

Q7: According to Kohlberg, a teacher can instill moral values in children by
(a) giving importance to religious teachings
(b) laying clear rules of’ behaviour
(c) involving them in discussions on moral issues
(d) giving strict instructions on ‘how to behave’

Correct Answer: (c) involving them in discussions on moral issues

Q8: Young learners should be encouraged to interact with peers in the classroom so that
(a) they can learn answers to questions from each other
(b) the syllabus can be covered quickly
(c) they learn social skills in the course of study
(d) the teacher can control the classroom better

Correct Answer: (c) they learn social skills in the course of study

Q9: When a child with a disability first comes to school, the teacher should
(a) refer the child to a special school according to the disability
(b) seclude him from other students
(c) discuss with the child’s parents to evolve collaborative plans
(d) conduct an admission test

Correct Answer: (c) discuss with the child’s parents to evolve collaborative plans

Q10: According to Piaget’s stages of Cognitive Development, the sensori-motor stage is associated
with
(a) imitation, memory and mental representation
(b) ability to solve problems in logical fashion
(c) ability to interpret and analyse options
(d) concerns about social issues

Correct Answer: (a) imitation, memory and mental representation


You Are Reading: Child development and pedagogy MCQs with Answers
More On this syllabus: General Study, Reasoning & English comprehension


All the questions of Child Development and Pedagogy MCQs With Answers are verified by experts. In case, if you detect any error in Child Development and Pedagogy MCQs With Answers then please inform us. We will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Thanks for subscribing! Please check your email for further instructions.

Also let’s connect on social channels

Join us. We are social.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.