Current affairs the year digest 2017(Best for any public sector exams)

Nowadays, Current Affairs is the most important topic for any public sector exam. Here you are given questions and answers on National Affairs with relevant explanations. This post is very useful for written test as well as interview for any exam. Our every Current affairs post covers various sections like banking & finance, business & economy, Indian and International affairs, defense, environment,persons and many for competitive exams preparing aspirants.

Q1. Who of the following authored the second volume of Economic Survey 2016-17 that was presented by Finance Minister Arun Jaitley in both houses of the Parliament on 11 August 2017?
A) Rajiv Mehrishi
B) Arun Jaitley
C) Arvind Subramanian
D) Arvind Panagariya

Correct Answer: C) Arvind Subramanian
Answer Explanation: On the last day of Monsoon Session, Finance Minister Arun Jaitley will present the second volume of Economic Survey2016-17 in both houses of the Parliament on 11 August 2017. The second volume authored by Chief Economic Adviser Arvind Subramanian and his team, will contain updated macroeconomic data.

Q2. Who of the following in August 2017 became first Indian to qualify for the final round of the javelin throw at the IAAF World Athletics Championships in London?
A) Davinder Singh Kang
B) Neeraj Chopra
C) Narender Ranbir
D) Devendra Jhajharia

Correct Answer: A) Davinder Singh Kang
Answer Explanation: Davinder Singh Kang has become the first Indian to qualify for the final round of the javelin throw at the IAAF WorldAthletics Championships in London. Competing in the qualification round Group B yesterday, Kang, who was carrying a shoulder injury, cleared the automatic qualification mark of 83 meter in his third and final throw as he sent the iron spear to a distance of 84.22 meter. He had a 82.22m in his opening throw and then came up with 82.14m in his second.



Q3. This district of Nagaland aims at achieving Open Defecation Free status by 2018.
A) Kiphire
B) Phek
C) Kohima
D) Dimapur

Correct Answer: D) Dimapur
Answer Explanation: As part of the Vision Document which the Prime Minister asked all district administration to prepare, Dimapur Deputy Commissioner, Kesonyu Yhome said the district will aim to achieved Open Defecation Free status by 2018.

Q4. The International Youth Day was celebrated on 12 August 2017 with this theme
A) Youth Building Peace
B) Youth and Peace
C) Youth a hope for Peace
D) Youth and Education

Correct Answer: A) Youth Building Peace
Answer Explanation: The International Youth Day was observed across the world on 12 August 2017 with the theme ‘Youth Building Peace. The UNSC on 17 December 1999, in its resolution 54/120, endorsed the recommendation made by the World Conference of Ministers Responsible for Youth (Lisbon, 8-12 August 1998) that 12 August should be declared as International Youth Day.

Q5. The import duty on crude palm oil was increased to what per cent by union government in August 2017.
A) 5.5 per cent
B) 7.5 per cent
C) 15 per cent
D) 25 per cent

Correct Answer: C) 15 per cent
Answer Explanation: The government has raised the Import Duty on crude palm oil to 15 per cent from 7.5 per cent to curb cheaper shipments and boost local prices for supporting domestic farmers and refiners.

Q6. The import duty on refined oil was increased to what per cent by union government in August 2017.
A) 5.5 per cent
B) 7.5 per cent
C) 15 per cent
D) 25 per cent

Correct Answer: D) 25 per cent
Answer Explanation: The government has raised the Import Duty on refined oil to 25 per cent from 15 per cent to curb cheaper shipments and boost local prices for supporting domestic farmers and refiners.

Q7. This union ministry has planned to celebrate Sankalp to Siddhi-New India Manthan in all the districts of the country from 19th to 30th of August 2017.
A) Ministry of Home Affairs
B) Ministry of Agro & Rural Industries
C) Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
D) Ministry of Culture

Correct Answer: C) Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Answer Explanation: Agriculture and Farmers Welfare Ministry will celebrate Sankalp to Siddhi- New India Manthan in all the districts of the country from 19th to 30th of this month. Agriculture Minister Radha Mohan Singh has written a letter to the Ministers and all the MPs, to be present in the programs.

Q8. The Supreme Court has decided to hold final hearing in Ayodhya title dispute from
A) 16 August 2017
B) 15 September 2017
C) 2 October 2017
D) 5 December 2017

Correct Answer: C) 2 October 2017
Answer Explanation: The Supreme Court on 11 August 2017 decided to hold the final hearing in the Ram Janmabhoomi-Babri Masjid title dispute from 5th of December and made it clear that no adjournment shall be given in any circumstance. A specially constituted bench, headed by Justice Dipak Misra, asked the contesting parties to complete the translation of the exhibits of the documents likely to be relied upon into English within 12 weeks since these were in eight different languages.



Q9. All India Council for Technical Education, AICTE, has decided to close down those technical colleges which recorded less than ______ per cent admissions in the last five years.
A) 20 per cent
B) 30 per cent
C) 40 per cent
D) 50 per cent

Correct Answer: B) 30 per cent
Answer Explanation: With over 27 lakh seats lying vacant in various engineering colleges across the country, All India Council for Technical Education, AICTE, has decided to close down those technical colleges which recorded less than 30 per cent admissions in the last five years. Speaking at the world education summit, Chairman of AICTE Anil D Sahasrabuddhe said that such colleges will be closed down from 2018.

Q10. The 15th Ministerial Meeting of BIMSTEC concluded at Kathmandu on 11 August 2017. B of BIMSTEC stands for
A) Bhutan
B) Burma
C) Bangladesh
D) Bay of Bengal

Correct Answer: D) Bay of Bengal
Answer Explanation: The 15th Ministerial Meeting of Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) was concluded at Kathmandu on 11 August 2017. In a joint statement issued after the meeting the members agreed to intensify their collaborative efforts to realise the aims and purposes of the group embodied therein and pledged to make BIMSTEC stronger, more effective and result oriented.


Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

19 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.