Distance and direction calculation suitable for any competitive exam in India

Read the following information carefully and answer the questions given below.

Q1. From her house, Kimi went 15 km to the North. Then, she turned West and covered 10 km. Then, she turned south and covered 5 km. Finally turning to East, she covered 10 km. In which direction is she from her house?
A.East
B.West
C.North
D.South

Correct Answer: Option (C)
Answer Explanation:
Movements of Kimi are shown in the given figure.

Clearly, final position is T which is in the north of her house.

Q2. From his house, Deepak went 25 km to North then, he turned west and covered 15 km. Then, turned south and covered 10 km. Finally, turning to East, he covered 15 km. In which direction is he from his house?
A.North
B.South
C.West
D.East

Correct Answer: Option (A)
Answer Explanation:
Show the figure,

Starting from the point A and passing through the points B, C and D, Deepak reaches the point E. Hence, he is in North direction from his house.

Q3. Shyam goes to 5 km in the north from his school. Now, turning to the left, he goes to 10 km and again turn to left and goes to 5 km. How far he is from his school and which direction?
A.10 km, South from school
B.10 km, North from school
C.10 km, West from school
D.10 km, East from school

Correct Answer: Option (C)
Answer Explanation:
Let point A is the starting point I.e., school of Shyam

Point D is the ending point,
From, figure, AB = CD = 5 km
And AD = BC = 10 km
So, Shyam is 10 km far away from his school and in West direction from school.

Q4. A direction pole was situated on the road crossing. Due to an accident, the pole turned in such a manner that the pointer which was showing East, started showing South. Sita, a traveller went to the wrong direction thinking it to be west. In what direction actually she was travelling?
A.North
B.West
C.East
D.South

Correct Answer: Option (A)
Answer Explanation:

The pointer which was showing last started showing South.
After accident, E – S and S – W
W – N and N – E
So, Pointer turned 90 degree clockwise.

Q5. A and B start walking in opposite directions. A covers 3 km and B covers 4 km. Then, a turns right and walks 4 km while B turns left and walks 3 km. How far is each from the starting point?
A.10 km
B.8 km
C.5 km
D.4 km

Correct Answer: Option (C)
Answer Explanation:

Let A and B started from point O. A towards West and B towards East and at last they reached N and Q. Respectively,
ON = √[(NM)²+ (MO)²]
ON = √(4²+ 3²)
ON = 5 km
And,
OQ = √[(NQ)²+ (NO)²]
OQ = √(3²+ 4²)
OQ = 5 km

Q6. A man walks 6 km south, turns left and walks 4 km, again turns left and walks 5 km. Which direction is he facing now?
A.South
B.North
C.East
D.West

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:

Let the man starts from the point A and passing through,
B and C, he reaches D. Clearly, he is now facing North.

Q7. Ram cycled 10 km southward from his home, turned right and cycled 6 km, turned right and cycled 10 km, turned left and cycled 15 km. How many kilometres will he have cycled to reach straight home?
A.10 km
B.21 km
C.16 km
D.20 km

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:
Figure is drawn as,

Now, to go back home Ram has to cycle = ( ED + DA ) = (15 + 6) = 21 km

Q8. One day, Ravi left home and cycled 10 km southwards, turned right and cycled 5 km and turned right and cycled 10 km and turned left and cycled 10 km. How many kilometres will he now have to cycle in a straight line to reach his home?
A.10 km
B.15 km
C.20 km
D.25 km

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:

Now, distance Ravi to cycle to reach home is (ED + DA) = (10 + 5) = 15 km

Q9. A man travels 4 km towards North, then travels 6 km towards East and further travels 4 km towards North. How far he is from the starting point?
A. 6 km
B. 14 km
C. 8 km
D. 10 km

Correct Answer: Option (D)
Answer Explanation:

Distance between the starting point and end point is AD.
Now, AD² = AE² + DE²
AD² = 6² + 8²
So, AD = √(36+64)
AD = √100 = 10 km



Q10. A man is facing west. He turns 45 degree in the clockwise direction and then another 180 degree in the same direction and then 270 degree in the anti-clockwise direction. Which direction is he facing now?
A.South
B.North – West
C.West
D.South – West

Correct Answer: Option (D)
Answer Explanation:
The movement of man is shown in the figure below

From figure, finally, he is facing in the OS direction, which is South West.


Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

3 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.