Environment and Ecology questions best for any competitive examination


Environment Ecology


Q1. The Minamata incident, an example for environmental degradation, is due to which one of the following?
A. Air pollution
B. Nuclear disaster
C. Water pollution
D. Thermal pollution

Correct Answer: Option (C)

Q2. Which one of the following is not required for the formation of photo-chemical smog?
A. Oxygen
B. Oxide of nitrogen
C. carbon monoxide
D. Sunlight

Correct Answer: Option (B)

Q3. Which among the following Article was inserted in the Indian Constitution by 42nd Amendment, 1976 in purview of India being a signatory of Stockholm Conference of 1972?
A. Article 45
B. Article 47A
C. Article 48A
D. Article 51A

Correct Answer: Option (B)

Q4. Buddha Nullah has been the main source of pollution of which among the following rivers?
A. Chambal
B. Sutlej
C. Yamuna
D. Gandak

Correct Answer: Option (B)

Q5. Genetic diversity in agricultural crops is threatened by
A. introduction of high yielding varieties
B. intensive use of fertilizers
C. extensive intercropping
D. intensive use of biopesticides

Correct Answer: Option (C)



Q6. Which of the following is not one of the major environment problems resulting from human interference in the nitrogen cycle?
A. Eutrophication
B. Nitrous oxide release increases global warming
C. Increased acid rain
D. Stratospheric ozone depletion

Correct Answer: Option (D)

Q7. Which of the following is not one of the prime health risks associated with greater UV radiation through the atmosphere due to depletion of stratoshperic ozone?
A. Increased liver cancer
B. Increased skin cancer
C. Damage to eyes
D. Reduced immune system

Correct Answer: Option (A)

Q8. The CERES Principles are
A. codes for protection of salmon fisheries
B. a set of voluntary environmental standards for business
C. anti-pollution codes that were adopted at the first Earth Summit in 1992
D. designed to eliminate the production of greenhouse gases

Correct Answer: Option (B)

Q9. The following pollutant is not contained in the vehicular exhaust emissions
A. lead
B. ammonia
C. carbon monoxide
D. particulate matter

Correct Answer: Option (B)

Q10. CFCs are greenhouse gases that have caused a rise of 0.3 SC in the global temperatures in the past century. Name the CFC that is used in refrigerators.
A. Carbon dioxide
B. Freon
C. Methane
D. Ammonia

Correct Answer: Option (B)



Although all the questions of Environment Ecology are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

2 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Thanks for subscribing! Please check your email for further instructions.

Also let’s connect on social channels

Join us. We are social.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.