Equality And Inequality MCQs For Bank PO and Other Exams

Direction (Q1-5): In these questions relationship between different elements is shown in statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Q1. Statements:
A ≥ B = C
B < D ≤ E
Conclusions:
D > A
E > C
(a) Only conclusion 1 is true
(b) Only conclusion 2 is true
(c) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(d) Either conclusion 1 or 2 is true

Correct Answer: B
Answer Explanation: Given statements-A ≥ B = C …………(1)
B < D ≤ E …………(2)
Combining both statements, we get A ≥ B < D ≤ E Thus, we can’t compare A and D. Hence Conclusion 1 (D > A) is not true.
Again, B = C < D ≤ E. Thus C < E or E > C is true. Hence, conclusions 2 is true.

Q2. Statements:
L > U ≥ K
Z < U < R
Conclusions:
L > Z
K < R
(a) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(b) Only conclusion 1 is true
(c) Both conclusions 1 and 2 are true
(d) Only conclusion 2 is true

Correct Answer: D
Answer Explanation:
L > U ≥ K …..(1)
Z < U < R ……(2) Combining both statements, we get L > U > Z. Thus, L > Z is true. Hence conclusion 1 is true.
Again, K ≤ U < R. Thus K < R is true. Hence, conclusion 2 is true.

Q3. Statements:
Y < J = P ≥ R > I
Conclusions:
J > I
Y < R
(a) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(b) Either conclusion 1 or 2 is true
(c) Only conclusion 1 is true
(d) Only conclusion 2 is true

Correct Answer: C
Answer Explanation: Given statements-
Y < J = P ≥ R > I
Thus, J > I is true, Hence conclusion 1 is true.
Again, we can’t compare Y and R. Hence, 2 is not true.

Q4. Statements:
V ≥ K > M = N
M > S
T < K
Conclusions:
T < N
V = S
(a) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(b) Either conclusion 1 or 2 is true
(c) Only conclusion 1 is true
(d) Only conclusion 2 is true

Correct Answer: A
Answer Explanation: Given statements-
V ≥ K > M = N ………….(1)
M > S ……………………..(2)
T < k …………………….(3)
Combining (1) and (3), we get
T < K > M = N
We can’t compare T and N.
Hence conclusion 1 (T < N) is not true. Again, combining (1) and (2), V ≥ K > M > S
Thus, Conclusion (2) (V = S) is not true.

Q5. Statements:
P < L ≤ A > M = K ≥ E
Conclusions:
K ≤ L
P < E
(a) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(b) Either conclusion 1 or 2 is true
(c) Only conclusion 1 is true
(d) Only conclusion 2 is true

Correct Answer: A
Answer Explanation: Given statements-
P < L ≤ A > M = K ≥ E
Thus, we can’t compare L and K. Hence 1 is not true,
Again, we can’t compare P and E. Hence 2 is not true.
Hence, neither 1 nor 2 is true.

Q6. Statements:
P > R = A < Y
D < A
Conclusions:
1. P > D
2. D < Y
(a) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(b) Either conclusion 1 or 2 is true
(c) Both conclusions 1 and 2 are true
(d) Only conclusion 1 is true

Correct Answer: C
Answer Explanation: Given statements –
P > R = A < Y ………(1)
D < A ……….(2) Combining (1) and (2), we get P > R = A > D
Thus, P > D is true. Hence 1 is true.
Again, D < A < Y
So, D < Y is true. Hence 2 is true.

Q7. Statements:
P > R = A < Y
D < A
Conclusions:
P < Y
R ≤ D
(a) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(b) Either conclusion 1 or 2 is true
(c) Only conclusion 1 is true
(d) Both conclusions 1 and 2 are true

Correct Answer: A
Answer Explanation: Given statements –
P > R = A < Y ………(1)
D < A ……….(2) Now, from (1), P > R = A < Y We can’t compare P and Y. Hence 1 is not true. From (1) and (2), we get P > R = A > D. Hence R > D is true. Hence (2) ( R ≤ D ) is not true.

Q8. Statements:
C ≥ R > A = S ≤ H
R < P < Q
Conclusions:
C > S
P < C
(a) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(b) Either conclusion 1 or 2 is true
(c) Only conclusion 1 is true
(d) Only conclusion 2 is true

Correct Answer: C
Answer Explanation: Given statement –
C ≥ R > A = S ≤ H ……..(1)
R < P < Q …………(2) Now, from equation 1 C ≥ R > A = S ≤ H
Thus, C > S is true. Hence 1 is true.
Again combining equation1 and 2, we get
C ≥ R < R < Q
So, we can’t compare P and C. Hence, equation 2 is not true.

Q9. Statements:
C ≥ R > A = S ≤ H
R < P < Q
Conclusions:
H ≥ R
R < Q
(a) Only conclusion 1 is true
(b) Only conclusion 2 is true
(c) Neither conclusion 1 nor 2 is true
(d) Either conclusion 1 or 2 is true

Correct Answer: B
Answer Explanation: Given statement –
C ≥ R > A = S ≤ H ……..(1)
R < P < Q …………(2)
From equation (2)
R < P < Q
Hence, R < Q is true. Hence 2 is true. Again, R > A = S ≤ H
We can’t compare H and R. Hence, statement 1 is not true.

Q10. Statements:
S > M ≥ D > H ≤ R ≤ T < W
Conclusions:
S > H
W > H
R < W M > T
(a) Only 1 , 2 and 3 are true
(b) Only 1 and 2 are true
(c) Only 1 and Either 2 or 4 are true
(d) All 1, 2 3 and 4 are true

Correct Answer: A
Answer Explanation: S > M ≥ D > H ≤ R ≤ T < W Thus, S > H is true. Hence 1 is true. Again,
H < W or W > H is true. Hence 2 is true.
R < W is true. Hence 3 is also true. But we can’t compare M and T.
Hence 4 is not true. Hence only 1, 2 and 3 are true.

You are Trying: Equalit And Inequality MCQs
Get also 5000 General knowledge E-book from here

Although all the questions of “Equality And Inequality” are verified by experts, in case if you detect any error in “Equality And Inequality” then please inform us, we will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.