Goa GK MCQs For GPSC, Goa Police & TET Exams

Goa GK MCQs is one of the most important topic for any public sector exam these days. Here you are given questions and answers on General knowledge under Goa GK MCQs. The Goa GK MCQs are very useful for any exams like Goa Police, GPSC, TET, SSC, Bank and other Govt Exams. Visit regularly, Assam State GK MCQs post will be updated soon again.

Goa quick facts
Capital
&
Cities
Panaji (Panjim)
– Vasco da Gama
– Margao
– Mapusa
– Ponda
Districts 2
Formed on 30 May 1987
19 December 1961
Indian Army’s Operation Vijay caused annexation of Goa into Indian union as Union Territory
Official
Language
Konkani
High
Court
Bombay High Court Bench in Panaji
Known
as/for
– The pearl of the East
– Pearl of the Orient
– Smallest state of India
– Richest state (GSDP per Capita)
– Governor of Goa administers the UTs of Dadra & Nagar Haveli & Daman & Diu.
Physical
Characteristics
4 divisions:
– Eastern Hill region
– Central Valley Lands
– Flood Plains of coastal plains and rolling uplands
– Coastal Plains
Natural
Vegetation
Semi-evergreen & Evergreen forest & Moist Mixed Deciduous forests
Major
Rivers
– Zuari
from Hemad-Barshem to Arabian Sea
– Mandovi
From Bhimgad to Arabian Sea
Mandovi joins with Zuari at Cabo Aguada at Mormugao harbor
Major
Regional
Festivals
– Bonderam
– Goa Carnival
– Shigmo
– Saptah
Major
Art
Forms
– Dekhni
– Dhalo
– Dhulpod
– Kunbi
– Fugdi
Industry – Fertilizer
– Chemicals
– Pharmaceuticals
– Iron products
– Processed sugar
Minerals – Iron ore
– Manganese
– Bauxite
Agriculture Rice, Mangoes, Coconuts, Pulses, Legumes, Cashews, Betel, Sugarcane
Geographical
Indications
Fenni
State
Animal
Gaur
State
Bird
Flame-throated Bulbul
State
Flower
Not Declared
State
Tree
Indian Laurel
World
Heritage
Sites
Churches –
Cathedral, Church & Convent of St. Francis D’Assisi Chapel of St. Catherine Basilica of Bom Jesus Church of Lady of Rosary Church of St. Augustine.
Ramsar
Sites
Biodiversity
Hotspots
Western Ghats
Bird
Sanctuaries
Salim Ali BS
National
Parks
Bhagwan Mahavir
(Mollem) NP
Biosphere
Reserve
Wildlife
Sanctuaries
– Bondla WLS
– Chorao Island
(Dr.Salim Ali) WLS
– Cotigaon WLS
– Madei WLS
– Netravali WLS
Tiger
Reserve
Elephant
Reserve
Marine
Protected
Area
Chorao Island

Q1. In which year Goa captured and annexed by the Portuguese
(A) 1510
(B) 1513
(C) 1519
(D) 1525

Correct Answer: (A) 1510

Q2. What’s the name of Goa was refereed in Mahabharata?
(A) Govarashtra
(B) Goa Pradesh
(C) Goprodesha
(D) None of these

Correct Answer: (A) The Indian epic Mahabharata refers to the area now known as Goa as Goparashtra or Govarashtra,which means “a nation of cowherds”.

Q3. What is Velha Goa?
(A) A historical city
(B) A Dance
(C) A River
(D) None of these

Correct Answer: (A) A historical city (Its place in Goa which is known as Old Goa is a historical city in North Goa district . In 1843 the Portuguese moved the capital to Panjim from Velha Goa.)

Q4. The historic Aguada fort is located in _______.
(A) Goa
(B) Assam
(C) Manipur
(D) Tripura

Correct Answer: (A) Goa

Q5. Who was the ruler of Goa before it becomes a part of India
(A) British
(B) Dutch
(C) Portuguese
(D) French

Correct Answer: (C) Portuguese

Q6. What’s the official language of Goa?
(A) Goamese
(B) Pali
(C) Konkani
(D) English

Correct Answer: (C) Konkani. It is an Indo-Aryan language belonging to the Indo-European family of languages and is spoken along the western coast of India.

Q7. Which article in Indian constitution is a special provision for Goa?
(A) 360
(B) 360A
(C) 371I
(D) None of these

Correct Answer: (C) 371I (That gives special status for Goa is concept promoted by small fraction of Goa who view Goa as a separate entity from India. It demands that the Government of Goa be given certain powers by the Indian Government by amending article 371(1) of the Constitution of India.)

Q8. Which chief minister of Goa later became speaker of Legislative Assembly?
(A) Dayanand Bandodkar
(B) Pratapsinh Rane
(C) Ravi S. Naik
(D) Digambar Kamat

Correct Answer: (B) Pratapsinh Rane : 3rd Chief Minister of Goa In office 7 June 2005 – 8 June 2007

Q9. In which year the Operation Vijay was conducted resulting in the annexation of Goa
(A) 1947
(B) 1961
(C) 1967
(D) 1977

Correct Answer: (B) 1961

Q10. Identify the state that classified its country liquor as Heritage Spirit of state on 17 March 2016. (March 2016)
(A) Goa
(B) Assam
(C) Manipur
(D) Tripura

Correct Answer: (A) Goa, Government of Goa has declared Feni, a form of spirit as the heritage spirit of the state. Feni, was the first liquor product in the country which got Geographical Indication (GI) tag in 2000.

You are reading: Goa GK MCQs MCQs
Also read: Goforcareer GK Section


All the questions of Goa GK MCQs are verified by experts. In case, if you detect any error in Goa GK MCQs then please inform us. We will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.