Gujarat State GK MCQ General Knowledge Questions Answers

Gujarat State GK MCQ General Knowledge Questions are one of the most important topic for any public sector exam these days. Our Gujarat State GK MCQ General Knowledge Questions section is very useful for written test as well as interview for any exam in Gujarat. Here you are given some most significant Gujarat GK question and answers for competitive exams aspirants.

Gujarat Quick Facts
Capital &
Major Cities
Gandhinagar
– Ahmedabad
– Surat
– Rajkot
– Bhuj
– Dwarka
– Vadodara
Districts 33
Formed
on
Mahagujarat Andolan
demanded creation of state of Gujarat for Gujarati-speaking people from the bilingual Bombay state. Resulted in the formation of Gujarat and Maharashtra on 1 May 1960.
Official
Language
Gujarati
Known as/for – Jewel of Western India
– Manchester of the East
– Has longest coastline of 1,600 Km.
– Largest producer of cotton in India
– Highest producer of salt in India
– Largest producer of groundnut in India
– Gulf of Khambat-older than the ancient Harappan civilization dates back around 4,000 years.
Physical
Characteristics
4 geographical regions:
– Kathiawar or Saurastra
– Kachchh
– Rann of Kachchh
– Gujarat Plain Drier in the north
Natural
Vegetation
Tropical thorny vegetation
Major
Rivers
– Sabarmati
towards Gulf of Cambay from Dhebar Lake.
Narmada (Rewa) 
flows from Narmada Kund to the Gulf of Khambat.
Tapti (Tapi)
flows from Multai to the Gulf of Khambhat.
Major
Regional
Festivals
– Navratri
– Uttarayan
– Bhadra Purnima
Major
Art
Forms
– Garba
– Dandia Raas
Industry – Chemical fertilizers
– Petrochemicals
– Pharmaceuticals
– Polyester textiles
– Handicrafts
– Cotton textiles
– Cement
– Vegetable oil
Minerals Agate, Bauxite, Dolomite, fire clay, China clay, fluorite, Fuller’s earth, kaolin, Lignite, limestone, Chalk, Calcareous sea sand, Petroleum and natural gas, Silica sand, Perlite
Agriculture Bajra, Jowar, Rice,Wheat,Tobacco, Cotton, Groundnut, Linseed, Sugarcane, Cumin, Isabgul (Psyllium husk), Mangoes and Bananas
Geographical
Indications
Sankheda Furniture, Agates of Cambay, Kutch Embroidery, Tangaliya Shawl, Surat Zari Craft, Gir Kesar Mango, Bhalia Wheat, Kachchh ShaWS, Patan Patola
State Animal Asiatic lion
State Bird Greater flamingo
State Flower Marigold
State Tree Mango
World
Heritage
Sites
Champaner
-Pavagadh Archaeological Park, Rani ki vav at Patan (The Queen’s Stepwell)
Biodiversity
Hotspots
Western Ghats
Bird
Sanctuaries
  • Nalsarovar BS,
  • Gaga WS,
  • Khijadiya BS,
  • Kutch Sanctury,
  • Porbandar BS,
  • Thol Lake.
National
Parks
  • Blackbuck NP
  • Gir Forest NP
  • Marine NP
  • Gulf of Kutch
  • Vansda NP
Biosphere
Reserve
Kachchh
Wildlife
Sanctuaries
– Balaram Ambaji WS
– Barda WS
– Gaga Great Indian Bustard WS
– Gir  WS
– Girnar WS
– HingolgadhWS
– Jambugodha WS
– Jessore WS
– Lala Great Indian Bustard WS
– Kachchh Desert WS
– Khijadiya WS
– Mitiyala WS
– Nalsarovar BS
– Narayan Sarovar (Chinkara) WS
– Paniya WS
– Porbandar Lake WS
– Purna WS
– Rampara Vidi WS
– Ratanmahal WS
– Shoolpaneswar (Dhumkhal) WS
– Thol Lake WS
– Wild Ass WS
Marine
Protected Area
Marine
(Gulf of Kachchh), Khijadia

Q1. Which is the Gujarat state Animal ?
(a) Asiatic lion
(b) Snow leopard
(c) Gaur (Mithun)
(d) None of These

Correct Ans: (a) Asiatic lion
Asiatic lion gujarat GK MCQsImage Source: Google

Q2. Which is the Gujarat state Bird ?
(a) Greater flamingo
(b) Black crested bulbul
(c) House Sparrow
(d) None of These

Correct Ans: (a) Greater flamingo
gujarat GK MCQs state birdImage Source: Google

Q3. Which is the Gujarat state Tree?
(a) Banyan
(b) Hollong
(c) peeps tree
(d) None of These

Correct Ans: (a) Banyan
Gujarat GK MCQs State treeImage Source: Wikipedia

Q4. Which is the Gujarat State Flower?
a) Rose
b) Jasmine
c) Marigold
d) Lily

Correct Answer: c) Marigold
gujarat GK MCQs state birdImage Source: Google

Q5. How many Numbers of Assembly seats in Gujarat?
a) 170
b) 174
c) 220
d) 182

Correct Answer: d) 182



Q6. How many Numbers of districts in Gujarat?
a) 25
b) 28
c) 30
d) 33

Correct Answer: d) 33

Q7. What is the Formation Day of Gujarat?
a)1 November
b) 1 January
c) 1 march
d) 1 May

Correct Answer: d) 1 May

Q8. Official Language of Gujarat?
a) Hindi
b) Gujarat
c) Kutchi
d) Memoni

Correct Answer: a) Hindi

Q9. Which river flows through Surat ?
a) Tapti
b) Godavari
c) Narmada
d) Mahi

Correct Answer: a) Tapti

Q10. Which state is to the east of Gujarat?
a) Kerala
b) Punjab
c) Madhya Pradesh
d) Himachal Pradesh

Correct Answer: c) Madhya Pradesh

You are Reading: Gujarat State GK MCQ General Knowledge Questions
Get also 5000 General knowledge E-book from here

Although all the questions of “Gujarat State GK MCQ General Knowledge Questions” are verified by experts, in case if you detect any error in “Gujarat State GK MCQ General Knowledge Questions” then please inform us, we will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.