Indian awards : this section is good for Indian competitive exams


Indian awards


Q1. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sadhavana Award?
A. Archarya Tulsi
B. Dr. J. Rengaswamy
C. J. R. D Tata
D. Mother Teresa

Correct Answer: Option (D)

Q2. ‘Global 500’ awards are given for the outstanding achievement in which of the following fields?
A. Campaign against AIDS
B. Population control
C. Protection of environment
D. Elimination of illiteracy

Correct Answer: Option (C)

Q3. To whom was ‘Bharat Ratna’ awarded in 1999?
A. Lata Mangeshkar
B. Amartya Sen
C. M. S. Subbulakshmi
D. Atal Behari Vajpayee

Correct Answer: Option (B)

Q4 Who among the following got the ‘Bharat Ratna’ award, before becoming the President of India?
A. R. Venkatramanan
B. Dr. Zakir Hussain
C. V. V. Giri
D. Dr. Rajendra Prasad

Correct Answer: Option (B)

Q5. Manav Seva Award has been instituted in the memory of
A. Rajiv Gandhi
B. Dr. Rajendra Prasad
C. Indira Gandhi
D. Acharya

Correct Answer: Option (A)

Q6. Kalinga Award was instituted by
A. UNESCO for exceptional contribution of efforts to popularise science
B. Indian Military.
C. Jnanpith, a cultural literacy society for encouraging creative writing in modern languages
D. Indian Adult Education Association for outstanding contribution of adult literacy in India

Correct Answer: Option (A)

Q7. Which of the following films has won 9 Oscar Awards in 1987?
A. The World Safari
B. The Last Emperor
C. Rain Man
D. Amadeus

Correct Answer: Option (B)

Q8. Which of the following awards was conferred on Mrs. Kiran Bedi?
A. Golden Globe
B. Rani Lakshmi
C. Magsaysay
D. Saraswati

Correct Answer: Option (C)

Q9. Who is the first India footballer to receive prestigious Dhyan Chand Award for lifetime achievement in sports?
A. Sunil Chettri
B. Baichung Bhutia
C. Shabbir Ali
D. Mohaun Bagan

Correct Answer: Option (C)

Q10. Which of the following literary award is only for Rajasthani writers?
A. Bhasha Puraskar
B. Bihari Puraskar
C. Vachaspati Award
D. Vyas Samman

Correct Answer: Option (B)




Although all the questions of indian awards are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

1 Comment

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Answer Source: Click here

Answer Source: Click here

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.