Indian geography best for any competitive exam in India


Indian Geography


Q1. Which of the following factors is not responsible for the shift in sugarcane cultivation to South India?
A. Black soil
B. Thin quality of cane
C. Sea breeze
D. Cheap labour

Correct Answer: D. Cheap labour



Q2. Which of the following crops is found only in Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh?
A. Ragi
B. Maize
C. Sugarcane
D. Gram

Correct Answer: A. Ragi

Q3. Which one of the following is the main form of degradation in the irrigated areas?
A. Gully erosion
B. Wind erosion
C. Salinisation of soils
D. Siltation of land

Correct Answer: C. Salinisation of soils

Q4. Which of the following manures contain highest proportion of available nitrogen, phosphorous and potassium?
A. Human excreta
B. Human urine
C. Poultry manure
D. Castor urine

Correct Answer: A. Human excreta

Q5. Which of the statement is correct?
A. Tea is extensively grown in the Surma valley
B. Coffee is extensively grown in Danda Karanya
C. Cotton is extensively grown is lower Ganga Plain
D. Tobacco is extensively grown in Waste Bengal

Correct Answer: A. Tea is extensively grown in the Surma valley

Q6. HINDALCO, an aluminium factory located at Renukut owes its site basically to
A. proximity of raw materials
B. abundant supply of power
C. efficient transport network
D. proximity to the market

Correct Answer: B. abundant supply of power

Q7. Uttar Pradesh produces
A. 33% of the total wheat production of the country
B. 25% of the total wheat production of the country
C. 30% of the total wheat production of the country
D. None of the above

Correct Answer: Option A

Q8. Out of the total irrigated areas, the highest percentage of tank irrigated area lies in
A. Kerala
B. Waste Bengal
C. Bihar
D. Tamil Nadu

Correct Answer: C. Bihar

Q9. Which one of the following districts is well known for the cultivation of coffee?
A. Balasore
B. Chikmangalur
C. Guntur
D. Khurda

Correct Answer: A. Balasore

Q10. Which one of the following is known as the ‘Pearl City’?
A. Kandla
B. Tuticorin
C. Hyderabad
D. Kochi

Correct Answer: C. Hyderabad



Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

3 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Thanks for subscribing! Please check your email for further instructions.

Also let’s connect on social channels

Join us. We are social.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.