International affairs MCQs- Best for upcoming competitive exams

Nowadays, Current Affairs on international world affairs is the most important topic for any public sector exam. Here you are given questions and answers on National Affairs with relevant explanations. This post is very useful for written test as well as interview for any exam. Our every Current affairs post covers various sections like banking & finance, business & economy, Indian and International affairs, defense, environment,persons and many for competitive exams preparing aspirants.
Q1.India and Afghanistan on 11 September 2017 exchanged four pacts in different areas. Consider the following statements in relation to the exchanges.
I. Motor Vehicles Agreement for the Regulation of Passenger, Personal and Cargo Vehicular Traffic was exchanged.
II. The Orbit Frequency Coordination Agreement between India and Afghanistan on South Asia Satellite (SAS) was exchanged.
III. The agreements were exchanged during External Affairs Minister Sushma Swaraj’s visit to Afghanistan to attend the 2nd meeting of the Strategic Partnership Council between India and Afghanistan.
Which is/are correct?
A) Only III
B) Only I and II
C) Only I and III
D) I, II and III

Correct Answer: B) Only I and II
Answer Explanation:India and Afghanistan on 11 September 2017 exchanged four pacts in areas of health, transport, space and new development partnership. The agreements were exchanged after a delegation level talks between the External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Minister of Afghanistan Salahuddin Rabbani in New Delhi. Afghan Foreign Minister Salahuddin Rabbani was on a three day visit to India. He was here to attend the 2nd meeting of the Strategic Partnership Council between India and Afghanistan.




Q2.International Day for South-South Cooperation was observed globally on
A) 10 September
B) 12 September
C) 14 September
D) 16 September

Correct Answer: B) 12 September
Answer Explanation:South-South cooperation is a manifestation of solidarity among peoples and countries of the South that contributes to their national well-being, their national and collective self-reliance and the attainment of internationally agreed development goals, including the 2030 Agenda for Sustainable Development. That cooperation is done through a broad framework of collaboration among countries of the South in the political, economic, social, cultural, environmental and technical domains. Involving two or more developing countries, it can take place on a bilateral, regional, intraregional or interregional basis. Developing countries share knowledge, skills, expertise and resources to meet their development goals through concerted efforts.

Q3.Which country has sent out ballots for non-binding vote on support for legalizing same-sex marriage
A) United Kingdom
B) Australia
C) Spain
D) France

Correct Answer: B) Australia
Answer Explanation:Australia has begun sending out ballots for a non-binding vote on support for legalizing same-sex marriage. People will have until 7 November to cast their vote by mail and results of the voluntary poll are expected on 15 November 2017.

Q4.To provide support and counseling to Indians in distress, India has open its second Indian Workers’ Resource Centre at __________?
A) Dubai, UAE
B) Rabat, Morocco
C) Riyadh, Saudi Arabia
D) Sharjah, UAE

Correct Answer: D) Sharjah, UAE
Answer Explanation:To provide support and counseling to Indians in distress, India on 10 September 2017 opened the second Indian Workers’ Resource Centre (IWRC) in Sharjah, UAE. Inaugurated by Indian Ambassador in UAE Navdeep Singh Suri, IWRC will help the overseas Indian community on legal, personal and financial matters, free of cost. The first IWRC was opened in Dubai in 2010.

Q5.This country has sought India’s support in handling the Rohingya issue by mounting pressure on Myanmar to take back the refugees who have taken shelter in the country.
A) The United States of America
B) Bangladesh
C) Nepal
D) Vietnam

Correct Answer: B) Bangladesh
Answer Explanation:Bangladesh on 10 September 2017 sought India’s support in handling the Rohingya issue by mounting pressure on Myanmar to take back the refugees who have taken shelter in the country. According to the United Nations, nearly three lakh Rohingya Muslims have fled Myanmar’s Rakhine state into Bangladesh since the 25 August 2017 when a fresh wave of violence erupted when militants attacked police posts in Myanmar’s northern Rakhine state.

Q6.Which of the following countries refused to sign the Bali Declaration over Rohingya issue?
A) Bangladesh
B) Indonesia
C) China
D) India

Correct Answer: D) India
Answer Explanation:India refused to sign a global declaration adopted at an international conclave as it referred to the violence against Rohingya Muslims in Myanmar’s Rakhine state. The Bali Declaration, adopted at the World Parliamentary Forum on Sustainable Development in Indonesia, called on all parties to contribute to restoring stability and security in the region.

Q7.Name the joint military exercise between India and US that will be conducted from 14 to 27 September 2017?
A) Exercise Yudh Abhyas 2017
B) SLINEX 2017
C) Surya Kiran 2017
D) Malabar Exercise 2017

Correct Answer: A) Exercise Yudh Abhyas 2017
Answer Explanation:Indo-US joint military training ‘Exercise Yudh Abhyas – 2017’ will be conducted at Joint Base Lewis McChord, Washington, USA from 14 to 27 September 2017 as a part of the ongoing defence cooperation between India and the United States (US).

Q8.A US Court has allowed extended family members of US citizens from six majority-Muslim nations to lawfully enter the US. Which of the following is not part of the countries that was allowed to lawfully enter the US?
A) Iran
B) Libya
C) Somalia
D) Nigeria

Correct Answer: D) Nigeria
Answer Explanation:A US Court has allowed extended family members of US citizens from six majority-Muslim nations to lawfully enter the US. All three judges of the 9th Circuit Court ruled unanimously in the case related to US President Donald Trump’s travel ban. The ruling takes effect five days following the filing of the modified preliminary injunction, which was filed yesterday. Immigrants from Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria and Yemen were instructed by the Supreme Court in June that visitors from their home countries would be banned unless they had a bona fide relationship to people or entities in the US.

Q9.The 51st International Literacy Day was celebrated across the world on which day?
A) 8 September
B) 10 September
C) 5 September
D) 11 September

Correct Answer: A) 8 September
Answer Explanation:The 51st International Literacy Day was celebrated across the world on 8 September 2017 with the theme ‘Literacy in a Digital World’. The day was commemorated by a two-day special event at UNESCO’s headquarters in Paris on 7 and 8 September 2017. The annual day is an opportunity for Governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates, and reflect on the existing literacy challenges.




Q10.The 51st International Literacy Day was celebrated globally with what theme?
A) Literacy in a Digital World
B) Education for All
C) Literacy and Empowerment
D) Literacy and Peace

Correct Answer: A) Literacy in a Digital World
Answer Explanation:The 51st International Literacy Day was celebrated across the world on 8 September 2017 with the theme ‘Literacy in a Digital World’. The day was commemorated by a two-day special event at UNESCO’s headquarters in Paris on 7 and 8 September 2017. The annual day is an opportunity for Governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates, and reflect on the existing literacy challenges.


Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

28 Comments

  1. বহুত ধুনীয়া সংগ্ৰহ । পঢ়ি পেলাই ভাল লাগিল ।

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.