Modern Indian History best for any competitive exams in India

Modern Indian History


Q1. During Indian freedom struggle, which one of the following happened earliest ?
A. Simon Commission
B. Gaya Session of Congress
C. Tripuli Session of Congress
D. Gandhi-Irwin Pact

Correct Answer: B. Gaya Session of Congress

Q2. The Rani Jhansi Regiment, the women’s regiment of Azad Hind Fauj, was under whose command?
A. Usha Mehta
B. Anne Marcarence
C. Annie Besant
D. Lakshmi Sehgal

Correct Answer: D. Lakshmi Sehgal

Q3. Jai Prakash Narayan belonged to which party?
A. Congress
B. Kisan Sabha
C. Socialist
D. Raivadi

Correct Answer: C. Socialist

Q4. Who of the following shot dead General Dyer responsible for Jallianwalla Bagh Massacre?
A. Khudiram
B. Bhagat Singh
C. Madan Lal Dhingra
D. Udham Singh

Correct Answer: D. Udham Singh

Q5. Who is known as ‘Lok Nayak’?
A. Mahatma Gandhi
B. Subhash Chandra Bose
C. Jai Prakash Narayan
D. Bal Gangadhar Tilak

Correct Answer: C. Jai Prakash Narayan

Q6. Which incident led Gandhiji to withdraw Non-Cooperation movement?
A. Kakori episode
B. Chauri-Chaura episode
C. Jallianwala Bagh episode
D. Muzaffarpur episode

Correct Answer: B. Chauri-Chaura episode

Q7. The Poona Pace aimed
A. at Hindu-Muslim Unity
B. to represent to lower cast
C. at privileges to princes
D. to review the Dyarchy

Correct Answer: B. to represent to lower cast

Q8. The massacre of the crowd at Jallianwala Bagh at Amritsar took place on
A. 1st June, 1918
B. 13th April, 1919
C. 14th April, 1920
D. 6th July, 1921

Correct Answer: B. 13th April, 1919

Q9. The Second Round Table Conference at London was held in the Backdrop of the
A. Emerson-Gandhi Pact
B. Hailey-Gandhi Pact
C. Gandhi-Irwin Pact
D. Gandhi-Simon Pact

Correct Answer: C. Gandhi-Irwin Pact

Q10. Which Congress President negotiated with both Cripps Mission and Lord Wavell?
A. Abdul Kalam Azad
B. Jawaharlal Nahru
C. JB Kripalani
D. C Rajagopalachari

Correct Answer: A. Abdul Kalam Azad



Although all the questions are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

2 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.