PNRD Assam MCQs with Answers 2018

PNRD Assam MCQs are very important for any competitive exam held by PNRD, Assam. So, In this section of Goforcareer.com we are going to add some important PNRD Assam MCQs with Answers for any PNRD jobs in Assam. Here is a quick info on Assam Panchayat system.

PNRD Assam MCQs with Answers 2018
State Assam has a very strong historical background of local self-government. The villages in Assam had a strong Panchayat each. Assam was one of the pioneer States in India to enact Panchayat Act and establish Panchayati Raj in the State when the Assam Rural Panchayat Act, 1948 was passed. This Act was amended too many times to make it error-less. Finally, Assam got the Assam Panchayat Act, 1994 which incorporated the provisions of the 73rd Amendment Act, 1992 of the Constitution of India. The Assam Panchayat Act,1994 received the assent of the Governor on the 5th May 1994 and elections were held in October 1996, for establishing a three-tier Panchayati Raj system in the State at the village, intermediate and district level.

PNRD Assam MCQs with Answers

Q1. When was the Assam Rural Panchayat Act passed?
(a) 1948
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1994

Correct Answer: (a) 1948

Q2. When was the Assam Rural Panchayat Act was amended for first time?
(a) 1959
(b) 1948
(c) 1950
(d) 1994

Correct Answer: (a) 1959

Q3. Assam Rural Panchayat Act, 1948 was replaced by___.
(a) Assam Panchayati Raj Act, 1986
(b) Assam Panchayat Act, 1994
(c) Assam Panchayati Raj Act, 1972
(d) Assam Panchayat Act, 1959

Correct Answer: (d) Assam Panchayat Act, 1959

Q4. How many time the Assam Panchayat Act amended?
(a) 2 times
(b) 3 times
(c) 4 times
(d) 5 times

Correct Answer: (c) 4 times

Q5. Assam Panchayat Act 1994 was incorporated the provisions of which amendment of Indian constitution?
(a) The 72nd Amendment Act, 1991
(b) The 73rd Amendment Act, 1992
(c) The 74th Amendment Act, 1993
(d) The 75th Amendment Act, 1992

Correct Answer: (b) The 73rd Amendment Act, 1992






PNRD Assam MCQc with Answers

Q6. When the Assam Rural Panchayat Act 1994 receieved the assent of the Governor?
(a) 5th May, 1994
(b) 22nd April, 1994
(c) 1 January, 1994
(d) 1 May, 1994

Correct Answer: (a) 5th May, 1994

Q7. Which of he following is the first state in India to fix minimum qualification to perticipate in panchayat elections?
(a) Assam
(b) Rajasthan
(c) Hariyana
(d) New Delhi

Correct Answer: (b) Rajasthan

Q8. When was the first elections of panchayat were held in Assam?
(a) October 1996
(b) January 2000
(c) November 2006
(d) May 1994

Correct Answer: (a) October 1996

Q9. Assam Panchayat system has ____ tiers?
(a) Three
(b) Four
(c) Five
(d) Six

Correct Answer: (a) Three

Q10. Which of the following is not a tier of Panchayat Raj systemn?
(a) Gaon Panchayat
(b) Anchalik Panchayat
(c) Zilla Parishad
(d) Municipality

Correct Answer: (d) Municipality

You Are Reading: PNRD Assam MCQs with Answers
Also Read: Assam state General knowledge MCQs
More On this syllabus: General Study, Reasoning & English comprehension


Although all the questions of PNRD Assam MCQs are verified by experts, in case if you detect any error in PNRD Assam MCQs then please inform us, we will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

15 Comments

    1. Yes there is a confusion in this question. We have already contacted PNRD about this. But they never replied.

      You should follow follow Assam Panchayat Act 1994 where it is clearly written that it received the assent of the Governor on 5th May, 1994.

      In my point of view there may be a typing mistake in PNRD website’s about page.

    1. In direct elections, people directly vote for the candidates and elect their representatives. The following are examples of direct elections in which people over the age of 18 years participate by casting their votes:

      Lok Sabha elections, in which the Members of Parliament ( MP) are elected.Elections to the state Legislative Assembly, in which the Members of Legislative Assemblies( MLAs) are elected.Elections to the local governing bodies, in which members of the local governing bodies like the municipal corporation or the panchayat is elected.

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Thanks for subscribing! Please check your email for further instructions.

Also let’s connect on social channels

Join us. We are social.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.