Problems on Partnership for Competitive Exams

Ratio of Divisions of Gains:

1. When investments of all the partners are for the same time, the gain or loss is distributed among the partners in the ratio of their investments.

Suppose A and B invest Rs. x and Rs. y respectively for a year in a business, then at the end of the year:

(A’s share of profit) : (B’s share of profit) = x : y.

2. When investments are for different time periods, then equivalent capitals are calculated for a unit of time by taking (capital x number of units of time). Now gain or loss is divided in the ratio of these capitals.

Suppose A invests Rs. x for p months and B invests Rs. y for q months then,
(A’s share of profit) : (B’s share of profit)= xp : yq.


Q1. A, B and C started a business by investing Rs. 1,20,000, Rs. 1,35,000 and Rs. 1,50,000 Respectively. Find the share of A, out of an annual profit of Rs. 56,700.
(a) 16000
(b) 16500
(c) 16800
(d) 17000

Correct Answer: C
Answer Explanation: Ratio of shares of A,B and C = 120000 : 135000 : 150000
Ratio = 8 : 9 : 10
= 8+9+10 = 27
∴ A’s share = Rs. (56700 x 8/27) = 16800

Q2. Ram started a business investing Rs. 45000. After 3 months, Ramesh joined him with a capital of Rs. 60000. After another 6 months, Rakesh joined them with a capital of Rs. 90000. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16500. Find the share Ramesh ?
(a) 6400
(b) 6500
(c) 6600
(d) 6700

Correct Answer: C
Answer Explanation: Ram invested his capital for 12 months, Ramesh for 9 months, rakesh for 3 months.
So, Ratio of capitals = (45000 x 12) : (60000 x 9) : (90000 x 3)
= 540000 : 540000 : 270000
= 2 : 2 : 1.
So, Ramesh share = Rs. (16500 x 2/5) = Rs. 6600

Q3. A, B and C enter into partnership. A invests 3 times as much as B invests and B invests two third of what C invests. At the end of the year, the profit earned is Rs. 6600. What is the share of B ?
(a) 1200
(b) 1250
(c) 1300
(d) 1350

Correct Answer: A
Answer Explanation: Let C capital = Rs. X.
Then B capital = Rs. 2/3 X
A capital = Rs. (3 x 2/3 X) = Rs. 2X
∴ Ratio of their capitals = 2X : 2/3 X : X
= 6 : 2 : 3
Hence, B share = Rs. ( 6600 x 2/11) = Rs. 1200.

Q4. Four milkmen rented a pasture. A grazed 24 cows for 3 months, B 10 cows for 5 months, C 35 cows for 4 months and D 21 cows for 3 months. If A’s share of rent is Rs. 720, Find the total rent of the field?
(a) 3100
(b) 3150
(c) 3200
(d) 3250

Correct Answer: D
Answer Explanation: Ratio of shares of A, B, C, and D = (24×3) : (10×5) : (35×4) : (21×3)
Ratio of A : B : C : D = 72 : 50 : 140 : 63
Let Total rent be Rs. X. Then, A’s share = Rs. 72X/325
∴ 72X/325 = 720
⇒ X = (720 x 325)/72 = 3250

Q5. A invested Rs. 76000 in a business. After few months, B joined him with Rs. 57000. At the end of year, the total profit was divided between them in the ratio 2 : 1. After how many months did B join ?
(a) 3 months
(b) 4 months
(c) 5 months
(d) 6 months

Correct Answer: B
Answer Explanation: Suppose B joined after X months.
Then, B’s money was invested for (12 – x) months.
∴ (76000 x 12)/(57000 x (12-X)) = 2/1
⇒ 912000 = 114000 (12 – X)
⇒ 114 (12 – X) = 912
⇒ 12 – X = 8
⇒ X = 4
Hence B joined after 4 months.

Q6. A, B and C enter into a partnership by investing in the ratio of 3 : 2 : 4. After one year, B invests another Rs. 270000 and C, at the end of 2 years, also invests Rs. 270000. At the end of three years, profits are shared in the ratio of 3 : 4 : 5. Find the initial investment of C ?
(a) 3600
(b) 360000
(c) 36000
(d) 3600000

Correct Answer: B
Answer Explanation: Let the initial investments of A, B and C be Rs. 3X, Rs. 2X and Rs. 4X respectively.
Then, (3X x 36) : [(2X x 12) + (2X + 270000) x 24] : [(4X x 24) + (4X + 270000) x 12] = 3 : 4 : 5
⇒ 108X : (72X + 6480000) : (144X + 3240000) = 3 : 4 : 5
∴ (108 X)/(72 X+6480000) = 3/4
⇒ 432 X = 216X + 19440000
⇒ 216 X = 19440000
X = 90000
C’s initial investment = 4X = Rs. 360000.

Q7. P and Q started a business investing Rs. 85000 and Rs. 15000 respectively. In what ratio the profit earned after 2 years be divided between P and Q respectively.
(a) 73:3
(b) 17:3
(c) 3:17
(d) 13:17

Correct Answer: B
Answer Explanation: P:Q = 85000:15000 = 17:3

Q8. Kamal started a business investing Rs. 9000. After five months, Sameer joined with a capital of Rs. 8000. If at the end of year, they earn a profit of Rs. 6970, then what will be the share of Sameer in the profit?
(a) 10000
(b) 10500
(c) 11000
(d) 11500

Correct Answer: B
Answer Explanation: Kamal : Sameer = (9000 x 12) : (8000 x 7)
⇒ Kamal : Sameer = 108 : 56 = 27 : 14
∴ Sameer’s share = Rs. ( 6970 x 14/41 ) = Rs. 10500

You are Reading: Problems on Partnership
Get also 5000 General knowledge E-book from here

Although all the questions of “Problems on Partnership” are verified by experts, in case if you detect any error in “Problems on Partnership” then please inform us, we will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.