Seating Arrangement – Solved Verbal Reasoning Questions and Answers

Seating Arrangement

 

Definition: The process of making a group of people to sit as per a prefixed manner is called Seating Arrangement.


General Guide Lines to Solve ‘Seating Arrangement’ Questions


Guide Line 1: First of all take a quick glance on the given information. After performing this step, you would get an idea of the situation of people or objects.

Guide Line 2: Next, determine the usefulness of each informations and classify them accordingly into ‘definite information’, ‘comparative information’ and ‘negative information’.

Guide Line 3: When the place of any person or object is definitely mentioned then we say that it is a definite information. e.g., A is sitting on the right end of the bench.

Guide Line 4: When the place of any person or object is not mentioned definitely but mentioned only in the comparison of another person or object, then we say that it is a comparative information.
e.g., A is sitting second to the right of E. This type of information can be helpful when we can get the definite information about E.

Guide Line 5: A part of definite information may consist of negative information. A negative information does not tell us anything definitely but it gives an idea to eliminate a possibility.
e.g., C is not sitting on the immediate left of A.


Practice Question on Seating Arrangement



Q1. There are five different houses A to E, in a row. A is to the right of B and E is to the left of C and right of A, B is to the right of D. Which of the houses is in the middle?
A. A
B. B
C. C
D. D

Correct Answer: Option (A)
Answer Explanation:
Data is arranged as
D B A E C
So, the house in the middle is A.

Q2. A, B, C, D, E, and F are sitting in a row. E and F are in the centre and A and B are at the ends. C is sitting on the left of A. Then who is sitting on the right of B?
A. A
B. D
C. E
D. F

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:
According to the question, Seating Arrangement is at follow.
B D E/F F/E C A
Clearly, D it sitting on the right of B.

Q3. At a Birthday Party, 5 friends are sitting in a row. M is to the left of O and the right of P. S is sitting to the right of T but to the left of P. Who is sitting in the middle?
A. M
B. O
C. P
D. S

Correct Answer: Option (C)
Answer Explanation:

So, P is sitting in the middle.

Q4. In a gathering seven members are sitting in a row. C is sitting left to B but on the right to D. A is sitting right to B. F is sitting right to E but left to D. H is sitting left to E. Find the person sitting in the middle?
A. C
B. D
C. E
D. F

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:
According to the question,
arranging the seven members in a row.
H E F D C B A
Hence, D is sitting in the middle.

Q5. Five friends P, Q, R, S and T are sitting in a row facing north. Here S is between T and Q and Q is to the immediate left of R. P is to the immediate left of T. Who is in the middle?
A. S
B. T
C. Q
D. R

Correct Answer: Option (A)
Answer Explanation:
According to the questions, Seating Arrangement of all the five friends is as follow, P T S Q R Hence, S is sitting in the middle.

Q6. Five boys A, B, C, D and E are standing in a row. D is on the right of E. B is on the left of E but on the right of A, B is on the left of C, who is standing on the extreme right. Who is standing in the middle?
A. B
B. C
C. D
D. E

Correct Answer: Option (D)
Answer Explanation:
The sequence of boys in a queue is

So, E is sitting in the middle.

Q7. Six friends A, B, C, D, E and F are sitting in a row facing towards North. C is sitting between A and E, D is not at the end, B is sitting at immediate right of E, F is not at the right end, but D is sitting at 3rd left of E. Which of the following is sitting to the left of D?
A. A
B. F
C. E
D. C

Correct Answer: Option (B)
Answer Explanation:
According to the question, arrangement of A, B, C, D, E and F is as follows
F D A C E B
Thus, F is sitting to the left of D.



Q8. A, P, R, X, S and Z six persons sitting in a row. S and Z are at the centre. A and P are at the ends. R is sitting on the left of A. Then, who is sitting on the right of P?
A. A
B. S
C. X
D. Z

Correct Answer: Option (C)
Answer Explanation:
Given figure shows the correct positions of six persons.

Hence, it is clear that X is on the right of P.


Although all the questions of Seating Arrangement are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it as soon as possible.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

8 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Thanks for subscribing! Please check your email for further instructions.

Also let’s connect on social channels

Join us. We are social.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.