World geography best for any competitive exam in India


World Geography


Q1. The weakest zone of Asthenosphere liekms, from the Earth’s surface at roughly a depth of
A. 100 km
B. 200 km
C. 300 km
D. 400 km

Correct Answer: Option (A)

Q2. The most common and well-known-intrusive rock is
A. Granite
B. Basalt
C. Gabbro
D. Peridotite

Correct Answer: Option (A)

Q3. Which of the following trains/railways passes through Germany, France, Austria, Hungary and Romania?
A. Trans-Siberian
B. Cape-Cairot
C. Orien Express
D. Union and Central Pacific

Correct Answer: Option (C)

Q4. ‘Mons Scale’ is used to indicate the
A. Dedree of viscosity of a liquid
B. Degree of brittleness of a substance
C. Degree of hardness of minerals
D. Degree of elasticity of material

Correct Answer: Option (B)

Q5. Which one of the following is the highest plateau in the world?
A. Colorado Plateau
B. Pamir Plateau
C. Patagonia Plateau
D. Potwar Plateau

Correct Answer: Option (B)



Q6. Mid-Atlantic Ridge is an example of
A. Constructive plate margin
B. Destructive plate margin
C. Conservative plate margin
D. None of the above

Correct Answer: Option (A)

Q7. Which one of the following projects of the NHPC (National Hydroeletric Power Corporation) has the largest power generation capacity (installed)?
A. Baira-Siul
B. Chamera-
C. Loktak
D. Sala

Correct Answer: Option (D)

Q8. Metamorphic rocks originate from
A. Igneous rocks
B. Sedimentray rocks
C. Both igeous and sedimentray rocks
D. None of the above

Correct Answer: Option (B)

Q9. How much of the Earth’s land surface is desert?
A. 1/10th
B. 1/5th
C. 1/3rd
D. 1/6th

Correct Answer: Option (B)

Q10. Which one of the following is the capital of Cambodia?
A. Ho Chi Minh City
B. Honai
C. Semarang
D. Phnom Pehn

Correct Answer: Option (D)



Although all the questions of World Geography are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

3 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Thanks for subscribing! Please check your email for further instructions.

Also let’s connect on social channels

Join us. We are social.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.