World geography best for any competitive exam in India


World Geography


Q21. Which one of the following is a depositional landform?
A. Sea cave
B. Baymouth bar
C. Marine terrace
D. Wave base

Correct Answer: Option (B)



Q22. The composition of the universe has been changing since the Big Bang yet 98% of it by weight still consists of the elements
A. Carbon and nitrogen
B. Silicon and potassium
C. Oxygen and carbon dioxide
D. None of the above

Correct Answer: Option (D)

Q23. Alluvial fans may coalesce to form
A. Playas
B. Bajadas
C. Inselbergs
D. Both ‘a’ and ‘b’

Correct Answer: Option (A)

Q24. Rocks resulting from the crystallization of magma are
A. Igneous
B. Metamorphic
C. Senimentary
D. Migmatities

Correct Answer: Option (A)

Q25. Which one of the following is an example of a divergent plate boundary?
A. Continental drift
B. Uniformitarianism
C. Earth systems
D. plate tectonics

Correct Answer: Option (C)

Q26. The process by which the steep back wall of cirque is formed is called
A. Vertical erosion
B. Attrition
C. Abrasion
D. Plucking

Correct Answer: Option (D)

Q27. The major mountain systems like the Andes or the Rockies form
A. I Order Relief Feature
B. II Order Relief Feature
C. III Order Relief Feature
D. IV Order Relief Feature

Correct Answer: Option (B)

Q28. The 2024 Tsunami was the result of
A. Subduction of Indian plate below the Eurasian plate
B. Subduction of Indian plate below the Burmese plate
C. Subduction of Eurasian plate below the Indian plate
D. Subduction of Burmese plate below the Indian plate

Correct Answer: Option (B)



Although all the questions of World Geography are verified by experts, in case if you detect any error in this page then please inform us, we will update it immediately.

Buy tea for our stuff

If you like our work and willing to support our stuff, click here

Download our android app:

Please install our android app to get smooth browsing experience. click here

You May Also Like

About the Author: GFC Staff

Our staff explores the Internet what’s possible and share knowledge and information with career seekers. They also Like to dig into various leading newspapers, important books, magazines etc. for important questions and MCQs. The team is led by Iqbal Hussain

3 Comments

Leave a Reply

Thanks for choosing to leave a reply. Your opinions and comments are very important to us, and your email address will NOT be published. If you need a private conversation then use our contact form. Please add an avatar if you do not have and make the comment section more beautiful.

Thanks for subscribing! Please check your email for further instructions.

Also let’s connect on social channels

Join us. We are social.

Join us. We are social.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.

Subscribe to get FREE updates

gfc-newslater
Join 1000s of readers around the globe. Don’t worry. We also don’t like Spam. We are weekly.